
Történet:
A kimchi története ősidőkre nyúlik vissza. A kimchire vonatkozó hivatkozások már 2600-3000 évvel ezelőtt előfordulnak. A kimchi különböző zöldségekből készül, magas rost-koncentrációjú, alacsony kalóriatartalmú étel. A kimchi összetétele a fő zöldséghozzávalókra, és a fűszerek keverékére bontható, amelyet a kimchi ízesítésére használnak. Népszerű változatai a gakdugi, ami kockára vágott retekből készült kimchi, az oisobaegi, ami uborkából készül. Az amerikai „Health” magazin a kimchit a „Világ legegészségesebb élelmiszereinek” listáján, az első öt között említi, mivel vitaminokban gazdag, segíti az emésztést, és feltételezések szerint a rák kockázatát is csökkenti.
Vitaminok:
gazdag A-vitaminban, tiaminban (B1-vitamin), riboflavinban (B2-vitamin), kálciumban, vasban, tejsav baktériumban. A kimchi elismerten egészséges étel.
Recept:
Hozzávalók:
-
50 dkg kínai kel falatokra tépve
-
1 nagy sárgarépa reszelve
-
25 dkg fehér retek reszelve
-
2 zöldhagyma apróra vágva
-
fél dl szójaszósz
-
3 evőkanál almaecet
-
2 evőkanál méz
-
1 evőkanál reszelt gyömbér
-
1 evőkanál zúzott fokhagyma
-
kimchi paprika vagy chili
Elkészítés:
Az előkészített zöldségeket a szójaszósszal megklocsolva 5-6 órát pihentetjük. A kiengedett levet öntjük a zöldségekről, a léhez keverjük a többi hozzávalót, majd visszaöntjük a zöldségekre. Szobahőmérsékleten 1-5 napig állni hagyjuk egy jól lefedett, nagyon tiszta edényben.
|